Humanitární loď Alan Kurdi byla ohrožována libyjskou pobřežní hlídkou

Humanitární loď Alan Kurdi byla ohrožována libyjskou pobřežní hlídkou
REKLAMA

Tři libyjské lodě ohrožovaly ve Středozemním moři německé záchranářské plavidlo Alan Kurdi. Řeč je i o rozkazu k přípravě palby. Podle humanitární organizace Sea Eye se lidé na palubě částečně nacházeli v ohrožení života.

Během zásahu k záchraně 90 osob ve Středozemním moři lodi Alan Kurdi byla podle jejích vlastních slov posádka masivně ohrožována libyjskými zásahovými silami. Během sobotního incidentu se tři libyjské hlídkové lodě s maskovanými posádkami v mezinárodních vodách před Libyí přiblížily „velkou rychlostí“ k lodi Alan Kurdi, sdělil Gorden Isler, mluvčí humanitární organizace Sea Eye tiskové agentuře AFP.

„Libyjské milice“ vypálily střely do vzduchu a do vody a namířily zbraně na lidi ve vodě. Libyjské lodě neměly „žádné označení“ a vyhrožovaly palubními zbraněmi. Obklíčily plavidlo Alan Kurdi, takže loď humanitární organizace nebyla po přechodnou dobu schopna manévrovat.

Nakonec se její posádce pomocí záchranného člunu přece jen podařilo uprchlíky z jejich proudem unášeného nafukovacího plavidla přepravit na palubu lodi Alan Kurdi. „Stav akutního ohrožení je ukončen“, řekl odpoledne Isler. Projevil rozhořčení nad chováním „těžkých zločinců“ z Libye. „Něco takového jsme ještě nikdy nezažili – jak s lodí Allan Kurdi, tak s jinými plavidly“, dodal Isler.

Humanitární organizace Sea Eye večer zveřejnila prohlášení. „Kontakt s lodí téměř na hodinu vypadl. V této situaci jsme měli velkou starost o životy naší vlastní posádky“, uvádí vedoucí mise Jan Ribbeck. Posádka reagovala profesionálně a rozvážně.

Po incidentu odplula loď Alan Kurdi směrem k italskému středomořskému ostrovu Lampedusa. Na její palubě se nacházelo 17 členů posádky a 90 přeživších, mezi nimi jedna těhotná žena, která by podle odhadů posádky mohla o své dítě přijít.

Mluvčí Sea Eye Isler označil za „pobuřující“, že libyjské zásahové jednotky „jsou podporovány domovskými zeměmi záchranných sil ve svém protiprávním jednání bránit lidem v útěku z Libye.“

Loď Ocean Viking odmítla plavbu do Libye

Ve Středozemním moři se plaví i další humanitární záchranářská loď Ocean Viking. Týden po záchraně 104 migrantů stále ještě hledá přístav. Její provozovatelé, organizace Lékaři bez hranic a SOS Méditeranée v pátek sdělily, že požádaly Maltu a Itálii, aby loď směla vplout do jejich přístavů. Podle SOS Méditeranée zatím ale nedošla žádná odpověď. Plavbu do Libye loď odmítla, protože žádný tamní přístav nelze podle mezinárodního práva považovat za bezpečný.

Ocean Viking zachránila migranty před Libyí. Od pátku jedná sedm humanitárních skupin s italskou ministryní vnitra Lucianou Lamorgeseovou. Žádají Evropskou unii, aby migranti směli loď opustit v nejbližším přístavu.

Bránění plavidlům migrantů v cestě do Evropy je porušením mezinárodního práva, protože Spojené národy ani EU nepovažují Libyi za bezpečný přístav.

Naposledy povolila Itálie záchranné lodě v polovině října, aby dopravila na souš 176 uprchlíků.

Veškeré články o uprchlické krizi najdete přehledně ve zvláštní rubrice.

REKLAMA
REKLAMA