Konspirační server Breitbart má být součástí Facebook News

Konspirační server Breitbart má být součástí Facebook News
REKLAMA

Facebook platí mediální domy za spolupráci. K partnerům má patřit i pravicově populistický portál Breitbart

Facebook by rád nabízel „vysoce kvalitní a důvěryhodná média„. Mezi mediální partnery však má patřit i Breitbart. Po smrti jeho zakladatele Andrewa Breitbarta vybudoval Steve Bannon z pravicově populistického portálu platformu pro „bílé nacionalisty“. Breitbart čelil mnohokrát obviněním, že vyvolává protipřistěhovalecké a rasistické nálady, byl kritizován za zavádějící a dokonce lživé informace.

News-Tab, jak Mark Zuckerberg funkci nazývá, má nabízet zpravodajský obsah, za jehož užití bude Facebook mediálním domům částečně platit. Na rozdíl od jiného facebookového obsahu zde nepůjde o výměnu názorů. „Pokud jsou zprávy důkladně ověřovány, dostanou lidé informace, na které se mohou spolehnout. Pokud tomu tak není, ztratí důležitý nástroj, potřebný pro fundované rozhodování“, je uvedeno v oznámení k zahájení Facebook News v USA.

Facebook sice nezveřejnil žádný seznam se všemi mediálními partnery, během jedné prezentace plánů se ale podle serveru The Verge musel Zuckerberg ospravedlnit, proč byl do programu přijat i Breitbart. Jeho poněkud úzkoprsé vysvětlení znělo, že mají zastoupeny různé politické názory.

Svoboda politiků, označování médií

Zuckerberg opakovaně tvrdí, že nechce zasahovat do politického obsahu, protože Facebook nechce být „rozhodčím“. Sice existuje factcheckingový tým, ten se však zásadně nezabývá obsahem příspěvků politiků. I kdyby byly zprávy odhaleny jako lživé, Facebook je nesmaže, ale případně pod ně umístí upozornění.

Koncern chce zároveň bojovat s propagandistickými kampaněmi a státem kontrolovanými médii, která chce jako taková označit – například ruskou stanici Russia Today.

REKLAMA