Začíná divadlo impeachmentu

Začíná divadlo impeachmentu
REKLAMA

Středou počínaje budou k ukrajinskému skandálu veřejně vypovídat svědkové. Nálady v zemi by se mohly otočit, americký prezident ale drží v rukou jeden trumf.

Lze považovat za hotovou věc, že demokratická většina ve washingtonské Sněmovně reprezentantů bude usilovat o zahájení řízení pro zproštění úřadu proti Donaldu Trumpovi. Potřetí po Andrewu Johnsonovi v r. 1868 a Billu Clintonovi v r. 1998 se bude muset úřadující prezident zodpovídat před Senátem.

Richard Nixon odstoupil ještě před vznesením obžaloby, Donald Trump tak neučiní. Bude se místo toho spoléhat na to, že se za něj postaví senátní republikánská většina, která ho zprostí viny.

Impeachment je vždy politický

Od středy si budou moci Američané udělat lepší obrázek: svědkové, kteří už byli výborem pro kontrolu tajných služeb Sněmovny reprezentantů vyslýchání za zavřenými dveřmi, nyní budou vypovídat veřejně a před kamerami – divadlo, které propůjčí impeachmentu novou dynamiku.

Čím se Donald Trump provinil, je všeobecně známo: zadržoval vojenskou pomoc Ukrajině, aby vládu v Kyjevě donutil zahájit řízení proti svému rivalovi Joeovi Bidenovi a jeho synovi Hunterovi. Kromě toho měl být ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pozván na toužebně očekávanou návštěvu Bílého domu jen, pokud bude ochoten dodat špínu o Bidenech a zároveň bude usilovat o zahájení vyšetřování o údajném zapletení Ukrajiny do amerických prezidentských voleb v r. 2016.

Nejedná se pouze o prosté „quid pro quo“ („něco za něco“, pozn. red.): podle výpovědi svědků zneužil Trump svůj úřad, aby za účelem vydírání zadržel Kongresem schválenou pomoc. Prezident chtěl vládu v Kyjevě uplatit výměnou za politickou úsluhu v podobě amerických zbraní a další vojenské pomoci.

Existuje nebezpečí, že televizní přenosy a s tím související rozruch mnohé Američany unaví.

Ústava Spojených států amerických na to má jasnou odpověď, totiž zahájení postupu pro zproštění z úřadu. O faktech nemůže být sporu, nicméně impeachment je vždy politický. A proto je i dost dobře představitelné, že Donald Trump bude nakonec republikánskou většinu  zproštěn obvinění.

K prezidentovu odsouzení je totiž zapotřebí, aby pro Republikánskou stranu byla americká ústava cennější, něž politická budoucnost Donalda Trumpa. Tak tomu zřejmě nebude. Příklad Richarda Nixona ovšem také ukazuje, že veřejná slyšení o prezidentově chování mohou nálady v zemi obrátit. Je možné, že by cena za Trumpovo politické přežití byla tak vysoká, že se část republikánů vzbouří.

Na druhé straně existuje nebezpečí, že televizní přenosy a s tím související rozruch mnohé Američany unaví. Po vyšetřování ruského vlivu na americké prezidentské volby zvláštním vyšetřovatelem Robertem Muellerem ještě mohli impeachment odmítnout jako politické divadlo, během kterého se prezidentovi odpůrci snaží zviditelnit na úkor národa.

Prezident se ze všech sil vynasnaží, aby tyto příznaky únavy co nejvíce zesílil: denně předvádí cirkusové představení, pouze uplynulou sobotu zveřejnil 82 tweetů. Navíc dává slyšení před sněmovním výborem pro kontrolu tajných služeb prezidentovi vítanou příležitost k vznesení svých absurdních tvrzení, v nichž nešetří ani své odpůrce – údajné zrádce, „deep state“ a republikánské odpadlíky jako senátora Mitta Romneyho.

Pokud se slyšení potáhnou příliš dlouho a stane se z nich nechutná televizní show, mohli by občané brzy pocítit nevoli. Je na demokratech, aby voliče přesvědčili, že článek o impeachmentu Ústavy Spojených států – High Crimes and Misdemeanors – byl přesně formulován pro situaci, jako je ta dnešní.

Jeden z Otců zakladatelů, Alexander Hamilton, se kdysi obával, že Senát, protože je politickým grémiem, možná není ideálním místem, které by mělo vynášet soudy nad americkým prezidentem. Lepší řešení však Hamiltona ani jeho spolupracovníky pro ústavu v r. 1788 nenapadlo. V nastávajících měsících se ukáže, zda jeho obavy byly oprávněné a nakolik americká ústava v této zatěžkávací zkoušce obstojí.

REKLAMA
REKLAMA