Prahu čeká horký podzim

Prahu čeká horký podzim
REKLAMA

Dnešním článkem se ještě vrátím k sobotní demonstraci Milionu chvilek pro demokracii, neboť článek regionálního bavorského deníku Augsburger Allgemeine rezonoval i v českém mediálním prostoru (např. Aktuálně.cz, Deník.cz nebo ČTK). Proto přináším článek v plném znění: statisíce lidí vyhlásily premiérovi Babišovi ultimátum: buď se vzdá svého mediálního impéria, nebo musí odstoupit. Protestujícím jde také o záchranu dědictví r. 1989.

To, co požaduje Mikuláš Minář, je vlastně samozřejmost. „Chceme politiky, kteří nelžou a nekradou, kteří namísto toho respektují demokratická pravidla“, říká 26letý student filosofie z Prahy. V České republice to ale není floskule, nýbrž existencionální otázka. Přinejmenším Minář, organizátor kampaně „Milion chvilek pro demokracii“, to tak vidí.

Podobně však smýšlí i stovky tisíc převážně mladých Čechů, kteří v sobotu dorazili na pražskou Letnou, aby protestovali proti vládě premiéra Andreje Babiše. Vadí jim, že populistický předseda vlády přehlíží demokratická pravidla a ohrožuje tak dědictví sametové revoluce r. 1989.

Před 30 lety byl tváří sametové revoluce Václav Havel

Z tohoto pohledu si demonstranti, kteří vyšli do ulic, aby uprostřed chladného listopadu zatopili vládě, nemohli vybrat lepší datum. Přesně před 30 lety, 16. a 17. listopadu 1989, se Slováci a Češi pod vedením Václava Havla vzbouřili, což vedlo k rychlému pádu tehdejšího československého komunistického režimu. Na Letné si tyto události připomenulo zhruba čtvrt milionu lidí, kteří zároveň, s odvoláním na tehdejší bojovníky za svobodu, požadovali obnovu demokracie v zemi. „Musíme posílit právní stát a prosadit rovnost před zákonem“, konstatoval bývalý Havlův důvěrník a římskokatolický duchovní Václav Malý.

Taková prohlášení cílí především na Andreje Babiše, který následující den bez ohledu na protesty zahájil v Národním muzeu výstavu k sametové revoluci. Za přítomnosti předsedy německého Spolkového sněmu Wolfganga Schäubleho a šéfů vlád Polska, Maďarska a Slovenska, zřejmě ve snaze o zklidnění situace, prohlásil: „Havlova odvaha byla obdivuhodná, i když se názory na něj rozchází.“ 65letý předseda vlády se v minulosti vyjádřil i ostřeji. Naposledy popsal Havlovo dědictví slovy o „vykořenění podniků, mafiánských bojích, oligarchii a korupci“.

Multimiliardář Babiš už ovšem nezmiňuje, že on sám se spolu se svým chemickým holdingem Agrofert v této době stal jedním z nejbohatších mužů střední Evropy, což se neobešlo bez mnoha skandálů. To byl také důvod vzniku protestního hnutí „Milion chvilek pro demokracii“, které už začátkem června vyburcovalo 300.000 lidí k tomu, aby přišli na Letenskou pláň vyjádřit svůj nesouhlas se „zkorumpovaným Babišovým režimem“.

Zastavila ministryně stíhání Andreje Babiše?

Nyní zahajuje Minář se svými kolegy horký pražský podzim. Demonstranti vyhlásili premiérovi ultimátum. Do konce roku se musí Babiš vzdát svého mediálního impéria a propustit ministryni spravedlnosti Marii Benešovou, nebo má odstoupit. Protesty budou pokračovat, dokud tak neučiní.

Babiš se v uplynulých letech opakovaně dostával nejen do hledáčku českých úřadů, ale i Evropské komise a bruselské protikorupční jednotky OLAF. V „případě Čapí hnízdo“ panuje podezření, že si Babišova rodina neoprávněně přivlastnila dotace Evropské unie. České státní zastupitelství však v září vyšetřování zastavilo. Pochybení prý není prokazatelné. Opozice ale má jednoduché vysvětlení. Ministryně spravedlnosti Benešová měla v pozadí tahat nitky v Babišův prospěch.

REKLAMA