Vědci, dramaturgové klimatické změny

Dramaturgové klimatické změny
REKLAMA

Fakta, fakta, fakta: ještě nikdy jsme toho o klimatu nevěděli tolik, ještě nikdy nepanovala v názorech na klima taková shoda. Přesto Madrid ukázal, že řešení klimatické krize zůstává pro většinu zúčastněných vysokou matematikou s jednou neznámou.

Mnozí se ptají, kdo vlastně píše scénář ke klimatickému summitu. Greta Thunbergová to není, to vidí každý na dosažených výsledcích, i kdyby na to mladá Švédka měla. Tipujme tedy Spojené národy.

Pokaždé, když USA zavíraly oči, protože jim to nic nehodilo, vstoupily do hry. Patricia Espinozová, generální tajemnice klimatického sekretariátu OSN, nyní na madridském summitu vyslovila větu, která uvádí skutečné ghostwritery. Věda, řekla, je naší společnou řečí. Espinozová navštěvovala v Mexiko City školu Alexandra von Humbuldta, kde měla možnost se s vědou seznámit. Naslouchá, pozoruje a cítí jako čistokrevná diplomatka a dokáže vědu správně zařadit.

Ve své větě o spojovací roli vědy vyjádřila svou důvěru ve výsledky a metody vědy o klimatu. To není samozřejmé. Někteří, jako například americká vláda, považují klimatický summit za zmanipulovaný. To je samozřejmě bullshit, hlas vědy nelze na podobných summitech skutečně ignorovat. Každý den vycházejí stovky stran vědeckých zpráv, publikovaných klimatickými vědci, firmami a rozvojovými organizacemi, kteří už tak silné důkazy pro globální obavy dále zpřesňují a potvrzují. K čemu to všechno? Ptají se mnozí. Čím vyšší hora důkazů, o to větší bude pád. Na tomto místě se o slovo hlásí klimatická matematika.

Kalifornský fyzik James Powell nedávno v „Bulletin of Science, Technology & Society“ pečlivě vyhodnotil všech 11.602 mezi lednem a srpnem vydaných studií s klíčovými slovy „klimatická změna“ a „oteplování Země“ a došel k závěru, že už ne hojně citovaných 97 %, ale 100 % zveřejněných prací souhlasí s tezí člověkem způsobené změny klimatu. V klimatické řeči to znamená: větší shody už nelze dosáhnout. Matematicky je to jistě správně, ale na politickou přidanou hodnotu – a ta je rozhodující – si ještě musíme počkat.

REKLAMA