Skupina S.: Nenávist vůči muslimům a fascinace germánskými mýty

Skupina S.: Nenávist vůči muslimům a fascinace germánskými mýty
REKLAMA

Podezřelí z členství v extrémně pravicové teroristické buňce Skupina S. byli hnáni nenávistí vůči cizincům a politikům. Jedna z jejich chatových skupin se jmenovala „Tvrdé jádro“. Kdo jsou tito muži a co zamýšleli?

Dvanáct extrémních pravičáků sedí od soboty ve vazbě. Čtyři hlavní podezřelí příslušníci teroristické buňky a osm jejich podporovatelů.

Společně plánovali útoky na muslimy, uchazeče o azyl a politiky. Jejich cílem bylo vyvolání občanské války v Německu a převrat. V článku se dozvíte, co je zatím o podezřelých a jejich plánech známo a co ne.

Proč byly vydány zatykače?

Podezřelé teroristické buňce Skupina S. byli vyšetřovatelé na stopě již půl roku. Byly odposlouchávány jejich telefonní hovory a napíchnuty jejich WhatsApp zprávy a telekomunikace.

Welt am Sonntag uvádí, že se jedna z jejich chatovacích skupin jmenovala „Tvrdé jádro“. Prostřednictvím skupiny si podezřelí vyměňovali obrázky zbraní, které si částečně vyrobili svépomocí a také stavební plány na jejich výrobu.

Páteční razie v několika německých spolkových zemích utvrdily počáteční podezření: speciální jednotky našly v bytech podezřelých bodné a střelné zbraně, velké množství propagandistického materiálu a vydání knihy „Mein Kampf„.

Policie navíc nalezla materiál k výrobě výbušnin.

Kdo jsou podezřelí extremističtí teroristé?

Vůdcem kvarteta, které je považováno za jádro extrémně pravicové teroristické buňky, má být Werner S. Vyšetřovatelé jsou přesvědčeni, že 53letý muž z blízkosti Augsburgu na internetu cíleně hledal členy, kteří sdílí jeho extrémně pravicové názory a kteří jsou ochotni zúčastnit se jeho plánovaných atentátů. Během razií našli vyšetřovatelé u Wernera S. revolver a munici.

Podíváme-li se na profily podezřelých na sociálních sítí jako Facebook nebo na ruskou platformu VKontakte, nalezneme paralely. Jednou z nich jsou stále se opakující symboly z germánské mytologie.

Muže dále spojovala nenávist vůči migrantům, muslimům, levici a politickému systému. Steffen B., jeden z podezřelých, sdílel fotomontáž, na které je zobrazena Angela Merkelová s rukama od krve. Pod obrázkem stojí: „Vlastizrada německého národa. Teroristická kancléřka se koupe v krvi německých občanů.“

I profil Thomase N., jehož byt v Mindenu byl rovněž prohledán, odhaluje jeho postoje. Kromě pamfletů jako „Merkelová musí pryč“ a spikleneckých teorií o chemtrails zveřejňoval neonacistické výzvy s příslušnou symbolikou. Mluví se v nich o „národním povstání“ nebo o „boji“.

REKLAMA

Tweet o Skupině S.: „Na Facebooku jsem našel profil Tonyho E. Zprávy jsou otevřené pro novináře a novinářky, vědce a vědkyně.“ Následují hashtagy jako „teror“ a „pravicový extremismus“.

U Thomase N. – stejně jako u jiných členů podezřelé teroristické skupiny – lze vypozorovat určitou fascinaci germánskými mýty. Sdíleli kresby bohů a sami dokonce se štíty a meči pózovali převlečeni za germánské bojovníky.

Co podezřelí extrémně pravicoví teroristé plánovali?

Vyšetřovatelé si jsou jisti, že teroristická buňka v Německu plánovala atentáty. Cílem těchto útoků bylo vyvolání občanské války. Hlavní podezřelý Werner S. členy během setkání minulý týden důrazně přesvědčoval k útokům. Muži měli na různých místech Německa napadnout muslimy během modliteb.

Magazín Der Spiegel v neděli večer uvedl, že v „deseti spolkových zemích“ chtělo zaútočit „deset mužů“. Pravicoví extremisté doufali, že atentáty vyvolají protiútoky. Zatím není jasné, na kterých místech přesně mělo k útokům dojít a jak dalece byly naplánovány.

Policista mezi teroristy Skupiny S.?

Jedním ze zatčených Skupiny S. byl i úřednický zaměstnanec policie Severního Porýní-Vestfálska. Ten byl suspendován ze služby. Podle informací deníku Die Welt pracoval podezřelý několik desítek let jako příslušník policie. Přístup k bezpečnostním informacím údajně neměl.

Kam rozkrytí plánovaných útoků povede?

Unijní frakce chce dát bezpečnostním složkám větší kompetence. „K ochraně ústavního pořádku potřebujeme umožnit prohledávání online dat a dozor nad telekomunikačními zdroji, aby mohl být prováděn dohled i nad nejmodernějšími komunikačními sítěmi“, požaduje Thorsten Frei (CDU), místopředseda unijní frakce ve Spolkovém sněmu.

Také Ute Vogtová, vnitropolitická mluvčí frakce SPD chce upravit kompetence bezpečnostních složek, aby odpovídaly technickému vývoji. „V dobách komunikace prostřednictvím messengerových služeb a dalších platforem už prosté telefonní odposlechy nestačí“, uvedla.

FDP to vidí jinak: „Nedoporučuje se, ve spojení s konkrétními činy nebo odhalenými teroristickými buňkami, spekulovat o pravomocech bezpečnostních složek“, sdělil vnitropolitický mluvčí frakce FDP Konstantin Kuhle. „I v boji proti pravicovému extremismu nesmí být obětovány občanské svobody, zejména v ty v digitálním světě.“ Nyní jde o to, rozkrýt původ zbraní a mezinárodní propojení podezřelých extrémně pravicových teroristů.

Ani Zelení si nemyslí, že by kontrarozvědce chyběly pravomoci. „To, co nyní potřebujeme, je reorganizace úřadů na ochranu ústavy vedoucí ke zlepšení jejich analytických schopností“, uvedla vnitropolitická mluvčí Zelených ve Spolkovém sněmu Irene Mihalicová. Že o některých členech teroristické buňky úřady ani nevěděly, znamená, že „zařazení 53 potenciálně nebezpečných osob neodráží realitu ohrožení pravicovým extremismem v Německu.“

Útoky s cílem vyvolat občanskou válku byly i záměrem extrémně pravicové skupiny Revoluce Chemnitz.

REKLAMA