Koronakrize: Německo je nejbezpečnější evropskou zemí

Analýza ke koronapandemii

Koronakrize: Německo je nejbezpečnější evropskou zemí
REKLAMA

Z celosvětového srovnání 40 zemí, které jsou v současné době sužovány pandemií nemoci COVID-19, vychází Německo obzvlášť dobře. Rychlý útlum šíření viru a hospodářské perspektivy jsou přesvědčující argumenty. V globálním srovnání je už jen jedna země lepší.

V koronakrizi je podle analýzy britského think tanku Německo nejbezpečnější zemí. Celosvětově leží Spolková republika ve srovnání Deep Knowledge Group (DKG) na druhém místě. Pouze Izrael se umístil lépe. Think tank se sídlem v Londýně zkoumal data různých zemí. Žádná jiná evropská země se v top 10 nenachází.

Koronakrize: 40 nejlepších zemí
Deep Knowledge Group: žebříček 40 nejlepších zemí v reakci na pandemii COVID-19 (Zdroj: DKG)

Zakladatel DKG Dimitry Kaminsky magazínu Der Spiegel řekl: „Německo jednalo vzhledem k vysokým počátečním číslům infikovaných velice efektivně a úspěšně zastavilo další šíření viru, bez toho, aby dosáhlo úrovně jiných zemí. Tím Německo po pandemii získá velké hospodářské výhody.“ Firmy v těchto časech hledají bezpečný přístav.

Za Německem se v celosvětovém srovnání 40 zemí podle DKG nachází Švýcarsko (11. místo) a Rakousko (12. místo). Východoevropské země vyšly z průzkumu špatně. Africké a jihoamerické země nebyly hodnoceny. Think tank zároveň zveřejnil seznam 20 nejnebezpečnějších zemí v souvisosti s onemocněním COVID-19. Na prvním místě se umístila Itálie, následovaná USA, Velkou Británií a Španělskem.

Koronakrize: 20 nejhorších zemí
Deep Knowledge Group: žebříček 20 nejhorších zemí v reakci na pandemii COVID-19 (Zdroj: DKG)

Podle magazínu Der Spiegel je v seznamu zohledněno, od kdy platí omezení zákazu vycházení, nakolik dochází k porušování předpisů, nakolik je omezeno cestování, dále dostupnost testů a vybavení nemocnic. Německo si v boji s COVID-19 vedlo obzvlášť dobře v krizovém managementu vlády. DKG využila data Světové zdravotnické organizace (WHO) a Univerzity Johna Hopkinse. V Londýně a Hongkongu sídlící Deep Knowledge Group je podle vlastních údajů konsorciem nevládních organizací a podniků.

Další články, které by vás mohly zajímat: Německý týdeník Die Zeit přinesl pod názvem „Nová doba už dávno nastala“ rozsáhlou úvahu George Dieze o šancích, které by v souvislosti s koronakrizí neměly zůstat nevyužity. „Vir, který změní svět“ od George Moscola se zabývá dopady současné koronkarize, „COVID-19 vyvolal všechny obvyklé zombie“ od nositele Nobelovy ceny za ekonomii Paula Krugmana poukazuje na temné síly, která pandemie vyvolala.

Mor byl jednou z největších katastrof lidských dějin, přesto z dlouhodobého pohledu hospodářskému vývoji pomohl – o paradoxních následcích epidemií píše v článku „Ekonomie smrti“ Nikolaus Piper. O biologických a ekologických příčinách  epidemií mluví v článku „Proč jsou epidemie stále častější?“ biolog Matthias Glaubrecht, o sociálních dopadech pandemie zase píše sociolog medicíny Matthias Richter v příspěvku „Zdraví je velmi nerovnoměrně rozdělený zdroj„. Psycholog Gerd Gigerenzer z Institutu Maxe Plancka v článku „Co můžeme dělat proti strachu z koronaviru?“ varuje, že strach obvykle napáchá více škod, než samotná hrozba a rakouská Wiener Zeitung vyzpovídala ekonoma a filosofa Tomáše Sedláčka, který si myslí, že „Tuto přestávku si můžeme dovolit„.

Všechny příspěvky věnující se koronakrizi najdete ve zvláštní rubrice.

REKLAMA