Když vede premiér stát jako firmu

Střet zájmu českého premiéra

Když vede premiér stát jako firmu
REKLAMA

Opozice v České republice vytýká premiérovi Babišovi, že provozuje politiku ve prospěch svých vlastních firem. Poslanci Evropského parlamentu ho nyní chtějí vyloučit z rozhodování o rozpočtu, uvádí Viktoria Großmannnová v deníku Süddeutsche Zeitung.

Český premiér Andrej Babiš nemá spolurozhodovat o rozpočtu Evropské unie. Požadují to poslanci šesti ze sedmi frakcí Evropského parlamentu. O příslušné rezoluci se má hlasovat v pátek. V ní poslanci Evropskou komisi žádají o „politiku nulové tolerance proti střetu zájmů“.

Podle vyšetřování Evropské komise má Babiš rozhodující vliv na jím vybudované firemní impérium. Podle přesvědčení parlamentářů stačí podezření k tomu, aby se z něj daly vyvodit důsledky. Babiš se odvolává na to, že převedením svých podílů do svěřeneckých fondů splnil zákonné požadavky.

„Naše naděje nyní spočívá na EU“, řekl europoslanec Tomáš Zdechovský. Z pohledu křesťanských demokratů je premiér už dávno neudržitelný. V Česku se však opozice nedokáže proti předsedovi vlády prosadit. Menšinová vláda se může spolehnout na komunistickou stranu a občas na hlasy jinak izolované extrémně pravicové frakce. V Evropském parlamentu oproti tomu podpořila rezoluci i liberální frakce Renew, do které patří i Babišem založená strana ANO.

Babiš stále jen mluví o „bývalých firmách“

Názor Evropské komise, že Andrej Babiš stále ještě kontroluje holding Agrofert, získal novou živnou půdu. Český veřejnoprávní rozhlas informoval, že je Babiš ve Velké Británii vedený v obchodním rejstříku jako zplnomocněný správce Agrofertu z rozhodovacími pravomocemi. Stejně jako na Slovensku. Do holdingu Agrofert patří 230 firem v několika zemích EU, které vyrábějí produkty související se zemědělstvím – od toastového chleba po traktory. K holdingu ale patří i 30 % českých médií.

Babiš stále jen mluví o „bývalých firmách“. Zprávy o vyšetřování střetu zájmů označuje za „kampaň“, která je „politicky motivována“. Zdechovského a dalšího českého poslance Evropského parlamentu nazval „vlastizrádci“. Oba odcestovali v únoru s delegací hospodářského kontrolního výboru Evropského parlamentu do Prahy – premiér se s nimi odmítl setkat.

Z pohledu opozičních politiků, protikorupčních aktivistů a organizací jako Transparency International (TI) jsou důkazy proti Babišovi již dávno dostačující. Pro ně je jasné, že premiér jedná ve prospěch svých firem a případně s ním spojených velkopodnikatelů. Babiš vstoupil do politiky s prohlášením, že chce řídit „stát jako firmu“. Odpověď stovek tisíc demonstrantů, kteří v uplynulém roce vyšli do ulic, zněla: „Nejsme tvoji zaměstnanci.“

„Nelžeme, nekrademe a pracujeme pro vás“

Nyní se demonstruje opět, spořádaně a v rozestupech. Důvody nekončí. Například česká implementace Evropskou unií požadované směrnice v boji proti špinavým penězům. Předložený návrh zákona dokonce Babišovi ještě pomáhá, kritizuje TI. Místo transparentnosti vytváří možnost k zastření vlastnických poměrů. Asociace soukromých zemědělců zároveň protestuje proti nápadu zavést v obchodech kvótu na české potraviny. To by pomohlo Agrofertu, aby si zajistil ještě větší podíl trhu a diktoval tak ceny. Nedávno bylo Agrofertu vyčítáno i zvýhodňování v oblasti médií, když se ukázalo, že státní železniční společnost inzerovala především v denících patřících holdingu.

Nyní má Babiš potíže i ve vlastním hnízdě. Proti vysokým členům strany je vedeno vyšetřování pro korupci. V reakci rozpustil Babiš brněnskou organizaci. Mluví se o mafii, která si mezi sebou chtěla rozdělit město. Na webových stránkách strany však chybí jakékoliv vysvětlení. Za to se tam nadále skví volební heslo: „Jsme hnutí ANO. Nelžeme, nekrademe a pracujeme pro vás.“

Screenshot webu brněnského hnutí ANO
Screenshot webu brněnského hnutí ANO

„Je to Capo di tutti capi“, říká Zdechovský, tedy šéf šéfů. Babiš kontroluje vše. Úřady a ministerstva si netroufnou ozvat. Rezoluce je namířena proti „oligarchickým strukturám“, vedoucích k tomu, „že malá menšina profituje z velké většiny evropských dotací“. Holding Agrofert v dopise předsedovi Evropského parlamentu Davidu Sassolim všechna obvinění odmítá. Jedná se o pokus politicky ovlivnit Evropskou komisi. Rezoluce je ovšem nezávazná.

REKLAMA