Milionáři požadují vyšší daně

Milionáři požadují vyšší daně
REKLAMA

Skupina 83 milionářů ze sedmi zemí světa se zasazuje za vyšší zdanění superbohatých, aby tak přispěli k rekonstrukci společnosti po pandemii koronavirem.

„Miliony lidí přijdou o práci, někteří z nich dokonce natrvalo“, uvádí se v dopise, šířeném organizací Oxfam a dalšími humanitárními organizacemi. Koronakrizí způsobené problémy „nelze vyřešit dobročinností, ať už by byla jakkoliv velkorysá“.

Dopis vyzdvihuje přínos zaměstnanců v systémově relevantních povoláních udržujících společnost v chodu, dále varuje před následky pandemie COVID-19 a požaduje dlouhodobě účinná řešení proti sociální nerovnosti. K obnově společnosti je nutné „trvale vyšší zdanění nejbohatších lidí této planety, lidí, jak jsme my“. Jen tak je „možné adekvátně financovat naše zdravotní systémy, školy a sociální zabezpečení“.

Dopis byl zveřejněn krátce před setkáním ministrů financí zemí G20, předsedů centrálních bank a před summitem EU, které se konají koncem tohoto týdne.

Prominentními signatáři otevřeného dopisu jsou investorka do start-upů Dr. Mariana Bozesanová, zakladatel Warehouse Group, Novozélanďan Sir Stephen Tindall, britský scénárista a režisér Richard Curtis, americká filmařka Abigail Disneyová a zakladatel americké zmrzlinářské značky Ben & Jerry’s, Jerry Greenfield. Celkem ve výčtu mezi převážně americkými signatáři výzvy „Millionaires for Humanity“ najdeme i pět Němců: vedle Bozesanové to jsou Christiana Hansenová, Cédric Schmidtke, Antonis Schwarz a Ralph Suikat.

Rozhodně se nejedná o první iniciativu tohoto druhu. Někteří němečtí průmyslníci volají již delší dobu po stejném kroku, stejně tak jako např. američtí miliardáři Soros, Gates nebo Buffett ve své výzvě kandidátům v amerických prezidentských volbách v r. 2020, jak v červnu 2019 informoval např. Business Insider.

REKLAMA