„Největším vítězem koronakrize bude pravděpodobně Německo“

REKLAMA

Německo by mohlo vyjít z koronakrize jako vítěz. K tomuto závěru dochází jak studie Deutsche Bank Research, tak i odhad investora Ruchira Sharmy, který vyšel v New York Times. Nízké německé zadlužení, efektivní vláda a rozvinutý sociální stát mohou minimalizovat škody způsobené pandemií. Svým jednáním během koronakrize si Angela Merkelová vysloužila pověst jednoho z nejlepších světových leaderů, uvádí se v článku.

Koronavir obrátil svět naruby. Podle studie Deutsche Bank by se však mohlo Německo zotavit lépe, než jiné země. Autoři kolem Stefana Schneidera popsali v dokumentu „Odolnost vůči krizi made in Germany“ strukturální vlastnosti německé společnosti, které by měly udržet ekonomické škody způsobené pandemií ve srovnání s jinými zeměmi na srovnatelně nízké úrovni.

Právě „dobře fungující státní zdravotnictví“ a „federální systém (…) s kooperativními politickými činiteli“ vede k vysoké odolnosti vůči krizím. Svým dílem k tomu rovněž přispívá „konzervativní fiskální politika“ jakožto „úzce protkaná síť sociálního zabezpečení“. Autoři dále vyzdvihli i „zodpovědné, dlouhodobě plánující firmy a odbory“ a „vysokou důvěru v instituce a dlouhodobě uvažující občany“.

Komentář New York Times vidí Německo jako vítěze

Že Německo dostalo pandemii koronaviru pod kontrolu slibněji, nezůstalo bez povšimnutí ani v zahraničí. V komentáři pro New York Times srovnává Ruchir Sharma přístup velkých průmyslových zemí ke koronakrizi. Podle jeho odhadů by se „velkým vítězem mohlo pravděpodobně stát Německo“.

Sharma vyzdvihuje především včasné přípravy a strukturu německého sociálního státu. „Silné stránky, které Německo ukazuje, z něj dělají velké národní hospodářství, které se ve světě po pandemii zotaví jako první“, píše Sharma. „Efektivní vláda, nízké zadlužení, průmyslová výjimečnost, která své exporty chrání i v době klesajícího světového obchodu a rostoucí schopnost zakládat domácí technologické firmy ve světě, kterému dominují američtí a čínští internetoví giganti.“

Technologičtí giganti USA a Čína zaostávají

Sharma pochybuje, že budou USA a Čína, navzdory „své technologické dominanci“, v éře po koroně rychle hospodářsky prosperovat. Oba národy se příliš vysoko zadluží a nebudou na pandemii reagovat dostatečně efektivně.

Ačkoliv bylo v minulosti Německo kritizováno za svou „skoupost“, mohlo by mu to nyní přijít k dobru. „Protože pandemie urychlila tempo digitalizace a deglobalizace a žene světové zadlužení do výše, vyniká Německo v relativní absenci slabin k současným výzvám a také vládou, které je ochotna se těmto výzvám postavit.“

Právě německou kancléřku Angelu Merkelovou (CDU) chválí za její obezřetný přístup. Jako jedna z mála dokázala pandemii utlumit a držet pod kontrolou. A navíc se ještě prostřednictvím fondů na znovuobnovu zasazuje za silnou Evropu.

REKLAMA