Prezidentské volby v USA: Trump pohrdá demokracií

Debata o průběhu voleb v USA

Prezidentské volby v USA: Trump pohrdá demokracií
REKLAMA

Svými vyjádřeními k dopisní volbě v USA Trump nejen naznačuje, že považuje volby za rozhodnuté, ale také, že chce v zůstat v úřadě za každou cenu a nebojí se kvůli tomu ani porušit zákony. Komentář Reinharda pro Müllera Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Proti Trumpovi toho můžeme říct hodně – ale ne, že by mu chyběla demokratická legitimizace. Svobodné volby ovšem americkému prezidentovi nedávají právo k porušování ústavy nebo zákonů.

S vidinou listopadových prezidentských voleb před očima to vypadá, že je sám Trump ochoten s nimi manipulovat. Jak jinak lze chápat jeho vyjádření, že by mohlo trvat měsíce nebo dokonce roky, než bude znám jejich výsledek? Za normálních okolností, pokračoval Trump, je již večer v den voleb jasné, že Donald Trump vyhrál, že se Donald Trump stal příštím prezidentem.

Otevřeněji nelze pohrdání demokracií vyjádřit – a to ještě ve vlasti lidové vlády. Spor o dopisní volbu a financování pošty znovu ukázal, jak důležité je pro svobodu a demokracii i samotné zprocesování voleb.

Nestačí, že se voliči bez nátlaku a zastrašování dostaví k volebním urnám, kde odevzdají svůj hlas. I volební systém a sčítání hlasů musí být transparentní a spravedlivé.

Svými temnými náznaky dává současný prezident nejen najevo, že už považuje volby za rozhodnuté, ale také, že chce za každou cenu zůstat v úřadě a neváhá kvůli tomu ani porušit zákony. To je další výzvou pro všechny zbývající instituce a v neposlední řadě pro občany.

REKLAMA