Bývalý poradce doporučuje Trumpovi vyhlášení výjimečného stavu

Spiklenecké fantazie o volebním podvodu

Bývalý poradce doporučuje Trumpovi vyhlášení výjimečného stavu
REKLAMA

Roger Stone je přesvědčený, že dojde ke znovuzvolení Donalda Trumpa a už teď obviňuje demokraty z volebního podvodu. Pro tento případ má radu, jak prezidentovi zajistit moc.

Americký prezident Donald Trump se s Rogerem Stonem znají dlouhá desetiletí. Aby se ucházel o úřad prezidenta, doporučoval Stone svému příteli již koncem 80. let. Když v r. 2015 Trump skutečně kandidoval, stal se Stone jeho pomocníkem. Již předtím totiž nasbíral dost politických zkušeností.

Stone je ve Washingtonu jedním z nejčastěji kritizovaných politických poradců. A také jedním z nejobávanějších. Od Nixonovy aféry Watergate po porážku George H. W. Bushe – když se odehrávala velká americká politická dramata, Stone nebyl nikdy daleko. Sám sebe nazývá „špinavým podvodníkem“ americké politiky. Specializuje se na shánění kompromitujících materiálů na protivníky svých chlebodárců.

V současném předvolebním boji Stone nezastává žádnou oficiální pozici. V únoru byl odsouzen k několikaletému trestu vězení, protože opakovaně lhal vyšetřovatelům ve věci ruského ovlivňování posledních amerických prezidentských voleb. V červenci, před plánovaným nástupem k výkonu trestu, Stone několikrát veřejně Trumpa vyzval, aby ho omilostnil – na svobodě by se mohl zasazovat o prezidentovo znovuzvolení.

Trump Stoneovi odpustil několikaletý trest vězení

A skutečně – Trump svému dlouholetému příteli trest vězení odpustil. „Roger Stone je obětí smyšlené ruské aféry, kterou už léta šíří levice a její spojenci v médiích, aby podkopali prezidentství Donalda Trumpa“, odůvodnil tehdy milost Bílý dům.

Méně než dva měsíce před volbami nyní Stone v rozhovoru s extrémně pravicovým spikleneckým teoretikem Alexem Jonesem objasnil své postoje k Trumpovi.

Ten chce 3. listopadu v souboji s demokratickým vyzyvatelem Joe Bidenem obhájit svůj úřad. Stone je přesvědčený, že večer v den voleb lze uznat pouze jeden výsledek: jediným legitimním vyústěním voleb je vítězství Donalda Trumpa, vysvětlil Stone v rozhovoru se spikleneckým teoretikem Jonesem.

Stone využil extrémně pravicovou platformu také k tomu, aby obvinil demokraty z volebního podvodu a udělil Trumpovi několik rad, jak si zajistit moc.

Aby zabránil domnělému volebnímu podvodu v Nevadě, měly by například federální úřady zabavit volební lístky. FBI a republikánští úředníci by se také „měli postavit kriminálním aktivitám“ a, pokud to bude nutné, „vlastními těly“ zabránit odevzdávání volebních lístků.

Zatknout Zuckerberga a Clintonovy

Pokud by Trump listopadové volby prohrál,měl by podle Stonea zvážit vyhlášení stanného práva, aby si tak zajistil moc. Zároveň by prezident mohl nechat zatknout zakladatele Facebooku Marka Zuckerberga, šéfa Applu Tima Cooka a Clintonovy. Zatčen by také měl být „každý, kdo se průkazně podílel na ilegálních aktivitách“.

Stone svými obviněními, pro které nemá žádné důkazy, šíří konspirační teorie o údajném volebním podvodu demokratů. U publika Alexe Jonese mohou takové myšlenky dopadnout na úrodnou půdu. Pravicový moderátor je vedoucím spikleneckým teoretikem v USA, na jeho pořad kliknou měsíčně miliony diváků. Mezi nimi má být i Donald Trump. V uplynulých týdnech i on několikrát varoval před volebním podvodem.

REKLAMA