Vánoce mohou být velmi nebezpečné

Rozhovor s viroložkou Melanií Brinkmannovou

REKLAMA

Vánoce s deseti rodinnými příslušníky jsou z pohledu německé viroložky Brinkmannové riskantní. V lednu by tak opět hrozil další nárůst počtu infikovaných. V rozhovoru pořadu Tagesthemen německé televizní stanice ARD vyzvala k prosazení doporučení německé akademie věd Loepoldina.

Viroložka Melanie Brinkmannová z Helmholtzova centra pro výzkum infekčních chorob v Braunsweigu se vyslovila pro brzké zpřísnění omezení kontaktů. Setkávání skupinek deseti lidí o Vánocích je „z virologického hlediska příliš mnoho. Měli bychom se soustředit pouze na nezbytně nutné kontakty.“ Brinkmannová tak je proti plánovaným rozvolněním přes svátky, plánované některými spolkovými zeměmi. „Hrozí zde velké nebezpečí. O Vánocích jsme blíže k sobě, navštěvujeme příbuzné. A v lednu pak opět můžeme počítat s tím, že počty infekcí opět vzrostou, tak jak jsme po Dni díkuvzdání viděli v USA.“ Jedním z důvodů je, že v soukromých prostorách jsou ochranná opatření jen těžko prosaditelná.

Počty infikovaných lze snížit

S pohledem na doporučená opatření německé akademie věd Leopoldina Brinkmannová vysvětlila, že je považuje za rozumná. „Chovám naději, že bude dokument brán vážně. Že politika tato doporučení prosadí a to raději dnes než zítra.“ Tvrdý lockdown od Vánoc do 10. ledna je smysluplný, protože se země uklidní. Mnoho firem stejně zavře a školy mají prázdniny. Hospodářské a ekonomické dopady tak jsou menší. Snížení počtu infekcí je reálné – ale jen pokud budou všichni spolupracovat.

Brinkmannová zároveň varovala, že je třeba dlouhodobá a jednotná strategie. Protože příští rok „ještě bude náročný. Očkování přinese úlevu až koncem příštího roku.“ Německo potřebuje plán jednotlivých kroků, aby každý občan věděl, jaká opatření jsou při konkrétních hodnotách infekce nutná. Nejdůležitější je proto především jasná komunikace ze strany politiků.

Všechny články zabývající se pandemií koronaviru naleznete chronologicky seřazené v rubrice Koronakrize. Příspěvky o německém virologovi Christianovi Drostenovi, kterého je v rozhovoru s Melanií Brinkmannovou rovněž zmíněn a který bezesporu patří ke světové špičce výzkumu SARS-CoV-2, najdete pomocí vyhledávání. Samostatná rubrika je věnována i všem článkům týkajících se Německa.

Update: Jak v neděli večer informuje např. deník Die Welt, předsedové vlád 16 spolkových zemí se dohodli, že od středy bude platit tvrdý lockdown, který potrvá minimálně do 10. ledna. Znamená to zavření všech obchodů kromě potravin a drogerií, školy a školky budou fungovat jen případě naprosté nutnosti, je rovněž zakázán silvestrovský prodej petard. Kromě toho došlo k většímu omezení kontaktů, konkrétně na 4 osoby kromě členů jedné domácnosti, mělo by se však jednat pouze o nejbližší příbuzné. Berlínský starosta na tiskové konferenci zdůraznil, že ne vše co je povoleno, je také nutné v plné šíři využívat. Předseda německého Institutu pro výzkum hospodářství (DIW), ekonom a profesor Humboldtovy univerzity Marcel Fratzscher kritizoval, že politikům trvalo tak dlouho, než začali táhnout za jeden provaz a ignorovali varování virologů. I on evidentně ví, že opatření nejdou proti ekonomice, ale je tomu přesně naopak.

Z pohledu České republiky však je třeba dodat, že určitá opatření Německo nezrušilo ani v létě a tzv. „lehký lockdown“ zavedlo v přepočtu při zhruba 20x nižších počtech infikovaných, než se vůbec česká vláda rozhýbala k nějaké činnosti. A byť někteří němečtí politikové a odborníci kritizují měnící se opatření, českému chaosu a nekompetentnosti jsou německá opatření na hony vzdálena. Kromě opatření, která jsou vesměs podložena vědeckými poznatky, si naprostá většina politiků a médií uvědomuje, že vše stojí a padá s jasnou komunikací. Nedávno německá kancléřka Angela Merkelová opět zdůraznila, že lidem je třeba sdělovat i špatné zprávy. Ostatně, byla to právě ona, kdo před měsíci varoval před denním přírůstkem 20 tisíc infikovaných denně na Vánoce. Realita její tehdy neuvěřitelně znějící slova ještě předběhla.

REKLAMA