Německo zavede kontroly na hranicích s Českou republikou

Česká republika se stala "oblastí mutací"

REKLAMA

V České republice a částech Rakouska se šíří nakažlivější mutace koronaviru. Německá spolková vláda proto plánuje nová omezení cestování včetně hraničních kontrol. Ty by měly platit od neděle.

Německá vláda se po rozšíření nové mutace koronaviru v České republice a částech Rakouska rozhodla zavést nová omezení cestování a hraniční kontroly. Podle údajů spolkového ministerstva vnitra byly Česká republika a Tyrolsko zařazeny mezi tzv. mutační oblasti.

Německý ministr vnitra Horst Seehofer (CSU) se rozhodl, že od neděle platné hraniční kontroly s Rakouskem rozšíří i na přechodné hraniční kontroly na hranicích s Českou republikou. Spolková policie se zaměří i na náhodné kontroly – tedy bez ohledu na konkrétní podezření.

Zatím žádná sousední země nebyla prohlášena za oblast mutace

Spolková vláda nyní své kroky synchronizuje se všemi zúčastněnými partnery, „zejména možné výjimky, o kterých budeme v dohledné době informovat“. Znovuzavedení mezistátních kontrol bylo nutné, aby se pokud možno zpomalilo zavlečení viru do Německa.

Včera odpoledne se setkal štáb složený ze zástupců ministerstva vnitra, ministerstva zdravotnictví a ministerstva zahraničních věcí, aby se radil o možném zařazení dalších zemí mezi tzv. oblasti mutace. Mezi doposud klasifikovanými zeměmi, pro které platí zákaz vstupu do Německa, není nyní žádná sousední země Německa.

Ze zatím zařazených mutačních oblastí v zahraničí smí do Německa přicestovat téměř jen Němci nebo cizinci s trvalým pobytem ve Spolkové republice. Kromě toho existují výjimky pro zdravotní personál, tranzitní cestující a přepravu zboží.

Plánují se omezení pro pendlery

Předseda bavorské vlády Markus Söder (CSU) se vzhledem k situaci v České republice a Tyrolsku také vyslovil pro hraniční kontroly. Söder uvedl, že Bavorsko a Sasko požádaly spolkovou vládu, aby některé české oblasti prohlásila za oblasti mutace.

Jakmile k tomu dojde, bude možné přijet do Německa jen s negativním testem. „Až k tomu dojde, požádáme o zavedení stacionárních hraničních kontrol“, dodal Söder.

Sasko chce závazné testy

Také saský ministerský předseda Michael Kretschmer požaduje izolaci určitých hotspotů. Politik CDU proto chce výrazně omezit pohyb pendlerů ze sousední České republiky. Výjimky v zákazu pohybu pendlerů mají platit pro oblast nemocnic a pečovatelských domovů, jakožto pro zemědělství – zde zejména v péči o hospodářská zvířata.

„Kromě toho nebudeme moci udělat žádnou výjimku“, vysvětlil Kretschmer. Testy na denní bázi mají být povinné. Navíc se plánuje i karanténa pro pendlery. Ti by se po návratu z práce měli zdržovat jen doma, možnosti kontroly jsou ale omezené.

V České republice se šíří britská mutace

Britská mutace koronaviru se v České republice šíří velmi razantně. Podle prvních dat činí podíl britské varianty v některých okresech i 60 %. 7denní incidence obnáší v Česku 483 infikovaných.

Obzvlášť silně jsou postižené oblasti na česko-německé hranici. Počet nově infikovaných osob je tam 3-4× vyšší než v jiných oblastech země. Tři okresy mají podle údajů české vlády uzavřeny, dva z nich se nacházejí na hranici s Německem.

REKLAMA

Jihoafrická mutace se objevila v Tyrolsku

Obyvatelé nesmí oblast opustit a cizí lidé ji nesmí navštívit. Mají ovšem platit výjimky, které by mohli využít cestující za prací. Bližší informace ale česká vláda nezveřejnila.

V rakouském Tyrolsku byla prokázána jihoafrická mutace koronaviru. Přesto ale počet infikovaných v rakouské spolkové zemi vykazuje klesající trend.

Vše o pandemii koronaviru najdete ve speciální rubrice, rovněž tak články zabývající se Českou republikou a Německem.

REKLAMA