Ruská dezinformační kampaň měla pošpinit vakcínu Biontech/Pfizer

Peníze pro influencery a youtubery za šíření lží

REKLAMA

Německým a francouzským influencerům byly nabídnuty peníze, aby očernili západní vakcíny proti koronaviru.

Podle rešerší francouzské televizní stanice vedou stopy k jedné londýnské agentuře a od ní dále do Moskvy. Autor pořadu Mr.Wissen2go, německý influencer Mirko Drotschmann s 1,5 miliony odběrateli, tuto nabídku rovněž obdržel. Aby se dozvěděl více, naoko ji přijal. Podrobnosti najdete ve videu stanice 3sat, zde na stránce s českými titulky.

Dalším z oslovených byl Francouz Léo Grasset, známý díky svému YouTube kanálu DirtyBiology. I on měl mezi svými 1,18 miliony odběrateli šířit dezinformace o vakcíně Biontech/Pfizer. Podle Grasseta stojí za projektem „značná finanční částka“. Více například na serveru EuroNews.

Není bez zajímavosti, že podobné praktiky k šíření vládní propagandy – byť zcela nezakrytě – se nedávno snažil využít i český premiér a bývalý příslušník komunistické tajné policie StB Andrej Babiš. Čeští youtubeři Anna Šulcová a Jakub Gulaba měli na propagandu jeho hnutí ANO na čínské sociální síti TikTok a na YouTube, Twitteru a Instagramu obdržet 500.000 Kč, údajně na nákup mediálního prostoru. Až po vlně kritiky byl projekt po prvních několika videích zrušen.

REKLAMA