Ressaová: „V mediálním ekosystému se šíří virus lží“

Novinářka a nositelka Nobelovy ceny Maria Ressaová

Ressaová:
Novinářka a nositelka Nobelovy ceny Maria Ressaová: "Když žijeme ve světě, kde jsou fakta zpochybňována a kde největší světoví distributoři zpráv dávají přednost šíření hněvu a nenávisti a šíří je rychleji a dál než fakta, pak se z novinářské práce stává aktivismus."
REKLAMA

Ohrožení svobody tisku je celosvětově na vzestupu a stále více se prosazují dezinformace. Filipínská novinářka a nositelka Nobelovy ceny za mír Maria Ressaová v rozhovoru pro Deutschlandfunk kritizovala zejména vliv sociálních médií.

Maria Ressa již mnoho let varuje, že algoritmy posilují hněv, nenávist a konspirační mýty. Její kritický pohled na sociální média a jejich destruktivní vliv na demokracii byl nyní také hlavním tématem jejího vystoupení na Globálním mediálním fóru (GMF) německé rozhlasové stanice Deutsche Welle v Bonnu.

Mediální expert Udo Göttlich: Problém i řešení leží u uživatelů a masmédií

Ve svém projevu se zabývala základní novinářskou otázkou: „Co jste ochotni obětovat pro pravdu?“ – co jsme ochotni obětovat pro pravdu?

Obavy z alternativních realit

Ressaová je zakladatelkou a šéfredaktorkou internetového zpravodajského portálu Rappler. Pracovala také jako reportérka pro CNN. Ve své vlasti, na Filipínách, je považována za jednu z nejtvrdších kritiček kontroverzního odcházejícího prezidenta Rodriga Duterteho.

V rozhovoru pro rozhlasovou stanici Deutschlandfunk Ressaová uvedla, že se obává, že dezinformační kampaně oslovují stále více lidí a vytvářejí alternativní reality. To lze pozorovat v mnoha neliberálních zemích.

„Pokud mě chce režim zničit, smířím se s tím – jsem na správné straně.“

„V našem mediálním ekosystému se šíří virus lži. Ti, kdo jsou u moci, tento virus lží šíří a mění lidem pohled na svět a hodnoty.“

Masivní represe

Kvůli své práci byla Ressaová několikrát zastrašována oficiálními orgány a po žalobě za pomluvu stanula před soudem. V roce 2021 jí byla udělena Nobelova cena míru za zásluhy o svobodu tisku – společně s jejím ruským kolegou Dmitrijem Muratovem.

Maria Ressaová je skeptická ohledně budoucnosti politických a sociálních konfliktů, zejména proto, že sociální média jsou mnohem silnější než klasická média v minulosti, nicméně Ressaová zůstává bojovná: „Po celém světě prohráváme boj s dezinformacemi. To však neznamená, že se vzdáme. Namísto toho musíme všem říct: boj pokračuje.“

Svoboda slova: názory je třeba si v prvé řadě vytvořit

Ressaová vidí jako příklad filipínské prezidentské volby z letošního května, v nichž byl zvolen syn bývalého prezidenta Ferdinanda Marcose: „Před 36 lety lidové protesty svrhly Ferdinanda Marcose, který údajně během svého funkčního období ukradl 10 miliard amerických dolarů. Dezinformační kampaně dnes přepisují historii a dělají z Marcose hrdinu.“

REKLAMA

Ověřování faktů v sociálních médiích

Ressaová opakovaně kriticky informovala o politice dlouholetého prezidenta Rodriga Duterteho. Upozornila také na důsledky války proti drogám, kterou vyhlásil Duterte. Podle kritiků se tato protidrogová válka rovná válce proti vlastnímu obyvatelstvu. Tisíce lidí byly v důsledku mstivé sebejustici a násilných excesů zabity.

Zpravodajský portál Rappler se však zabývá také ověřováním faktů. Zprávy a komentáře ze sociálních sítí jsou kontrolovány z hlediska jejich pravdivosti. Facebook hraje dominantní roli v šíření zpráv na Filipínách.

„Imploze Putinovy propagandistické mašinérie je nevyhnutelná“

Bez společné reality založené na faktech jsou podle Ressaové výměny názorů a demokratické procesy nemožné. „Nejde mi při tom jen o žurnalistiku.“

Ressaová vyzývá: „Zapojte se nyní“

Role, kterou Maria Ressaová ve své novinářské práci vidí, jasně vyplynula z jejího prohlášení, které učinila po oznámení udělení Nobelovy ceny: „Když žijeme ve světě, kde jsou fakta zpochybňována a kde největší světoví distributoři zpráv dávají přednost šíření hněvu a nenávisti a šíří je rychleji a dál než fakta, pak se z novinářské práce stává aktivismus.“

Větu Marie Ressaové vyzývající k zachování demokratických hodnot je třeba chápat jako zásadní apel: „Všichni, kterým záleží na demokracii a lidskosti, by se nyní měli zapojit.“

REKLAMA

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Prosím, vložte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno