Proč je zastoupení menšin (nejen) ve filmech důležité?

Reakce na nové zfilmování Malé mořské víly

Proč je zastoupení menšin (nejen) ve filmech důležité?
Nové zfilmování Malé mořské víly studiem Disney vzbudilo různé reakce: negativní i pozitivní. Jedno je jisté: více empatie by naší společnosti neuškodilo.
REKLAMA

Nedávno byl zveřejněn trailer k hrané adaptaci Disneyho pohádky Malá mořská víla (orig. The Little Mermaid, v Německu Arielle, die Meerjungfrau), v níž ztvárnila hlavní roli černošská herečka. Rozhodnutí filmařů se setkalo s rasistickými komentáři. Existuje však i mnoho pozitivních – a velmi emotivních – reakcí.

Klasická disneyovská pohádka „Malá mořská víla“ se brzy objeví v kinech jako hraná filmová adaptace. O víkendu zveřejnila společnost Disney první filmový trailer. Bylo to překvapení, protože Ariel je černoška a hraje ji zpěvačka Halle Bailey.

Rasismus: neutralita nikomu nepomůže

V důsledku toho se na sociálních sítích objevily rasistické komentáře. Někteří uživatelé uvedli, že se cítí obtěžováni tzv. „agendou rozmanitosti“. Jiní zase o černošské Ariel rasisticky „vtipkovali“.

Jak na film reagují People of Colour?

Na sociálních sítích se však k filmu a reakcím vyjádřili také barevní lidé (PoC). Např. na Twitteru jedna uživatelka píše, že plakala 1,5 hodiny, protože Ariel je černá. Dále radí: „Pokud jste běloch a máte ‚divný‘ pocit z černošky Ariel: prostě nic neříkejte. Tohle není pro vás. To je pro nás.“

Autorka Jasmina Kuhnkeová na Twitteru napsala: „Černá Ariel je naprosto nereálná, na rozdíl od zpívajících krabů, mluvících ryb, zatracených mořských panen a podvodního krále, jehož trojzubec střílí blesky, rozpoutává bouře!“

Stereotypy ve filmech

V mnoha filmech a seriálech jsou černoši dodnes zobrazováni stereotypně. Černoši někdy hrají zlé postavy. V rozhovoru pro magazín i-D se osm černošek svěřuje s tím, co jim vadí na zobrazování barevných žen v popkultuře. Uvádějí, že černošské ženy – například v televizních reality show – jsou často zobrazovány jako zahořklé, podřízené, iracionální, melodramatické a verbálně i fyzicky násilné.

Videa reakcí dětí ukazují, jak důležité je zastoupení menšin v (dětských) filmech. Zejména na platformě TikTok se šíří klipy, v nichž jsou zaznamenány reakce černošských dětí na trailer. Dívky sedí před televizí a někdy tomu nemohou uvěřit. Těmto videím se říká candystorms – jsou pozitivní protiváhou rasově motivovaného shitstormu, který byl popsán výše.

Viktor Orbán, Donald Trump a „měkký“ fašismus

V jednom z videí se dívka nedůvěřivě ptá: „Ona je černá?“ (She is black?) a následně se raduje. Další dívka v růžovém pyžamu se radostně vrtí na podlaze a říká: „Je hnědá jako já“ (She’s brown like me).

Na dalším videu se dvě dívky udiveně dívají na televizi. Pod videem uživatelka komentuje: „Proto záleží na reprezentaci! (Thats why representation matters!).

REKLAMA
REKLAMA

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Prosím, vložte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno