Německo opět jednou ukazuje, jak se to dělá

Editorial magazínu POLITIQ
REKLAMA

Zatímco si v České republice dělá vřeštící hysterický premiér z koronaviru předvolební kampaň (což by v každé normální zemi znamenalo jeho definitivní konec), kdy je jedno velikášské a na efekt vyhlášené opatření vzápětí popřeno jiným, je Německo (k dnešnímu ránu 1956 potvrzených případů a 3 mrtví) zosobněním klidu.

Samozřejmě, že si i tam vyžádal svou daň strach (více k strachu v článku „Co má společného strach z koronaviru s xenofobií?„) v podobě několika vykoupených obchodů a vyloupeného nákladního automobilu s rouškami (BR). Sama kancléřka Angela Merkelová se však o slovo poprvé přihlásila až ve středu, na společné tiskové konferenci s ministrem zdravotnictví Jensem Spahnem (CDU) a ředitelem Institutu Roberta Kocha Lotharem Wielerem. Před televizními kamerami prohlásila, že spolková vláda udělá vše, aby zmírnila negativní dopady epidemie koronavirem. Pomoc má být rychlá a nebyrokratická. Zároveň varovala před uzavíráním se v rámci Evropy, právě teď je spolupráce obzvlášť důležitá. V předvečer schůzky médiím sdělila, že počítá s nákazou 60 až 70 % německé populace (Die Welt).

Velkou pozornost věnuje spolková koaliční vláda zaměstnancům i zaměstnavatelům, kteří budou opatřeními spojenými s koronavirem postiženi. Unie se s SPD dohodla na rozsáhlém balíčku, který mj. sníží byrokratické překážky při zaměstnání na částečné úvazky a firmám v plné výši uhradí výpadky v odpracovaných hodinách. Na pátek je naplánována schůzka se zástupci odborů a zaměstnavatelských svazů. Kromě toho budou investice v letech 2021 až 2014 navýšeny o 3,1 miliardy eur, což umožní další příliv peněz v celkové výši 12,4 miliard, uvádí se ve 14stránkové vládní zprávě (Stern).

Aby se zabránilo problémům v zásobování, budou výjimečně moci jezdit nákladní automobily i v neděli, rovněž se omezí restrikce na nedělní práci. Nařízení platí do 31. května (Mitteldeutsche Zeitung).

Nekecáme, makáme

Když porovnáme vyhlášené zákazy, v porovnání s Českou republikou se toho na první pohled zas tak moc neděje. Ministr zdravotnictví Jens Spahn před pár dny vydal doporučení, aby se nekonaly akce s účastí větší než 1.000 lidí. Pořadatelé velkých veletrhů  – a Německo je světovou jedničkou v jejich pořádání – ostatně už před více než měsícem začaly postupně své akce rušit. Mezi ně patří i Lipský knižní veletrh, největší technologický veletrh na světě, Hannover Messe, byl přesunut na červenec (Absatzwirtschaft). To má samozřejmě důsledky i pro hotelovou a stravovací branži (Tagesschau). Mezitím oznámily i fotbalové kluby (Tagesschau), že ruší zápasy nebo je odehrají bez diváků, hokejová liga byla ukončena bez play-off (Der Spiegel). Na to, které akce jsou zrušeny, odpovídá WDR.

Lothar Wieler, již zmíněný ředitel Institutu Roberta Kocha, jehož instituce zkoumá koronavir už od začátku ledna, převzal na žádost vlády část krizové komunikace s veřejností. „Budeme se držet rad expertů“, prohlásila v této souvislosti kancléřka Merkelová. Nezávislé vědecké autoritě totiž lidé věří víc, než politikům (Handelsblatt).

Pozitivní vedlejší efekt pandemie? Lidé se více dívají na televizi. Tam aspoň mají šanci se vyhnout obrovské vlně fake news, které se v souvislosti v koronavirem vyrojily, jak varují německá média (SWR3). Vůbec: německá veřejnoprávní média, ale i soukromé deníky a týdeníky ukazují, jak o koronaviru profesionálně informovat. Střízlivý a obsáhlý souhrn známých poznatků o koronaviru přinesl například týdeník Die Zeit, v magazínu Focus zase internista a infektolog Thomas Löscher, který vyléčil první německé pacienty z nákazy virem Sars-CoV-2, vysvětluje, jak vir funguje a co dělá s naším imunitním systémem.

Rozhodující kroky jsou ty, které nejsou vidět

O co méně se ve srovnání s Českou republikou děje okázalých gest, o to více se pracuje tam, kde to na první pohled vidět není. Nejvyšším cílem, který spolkový ministr zdravotnictví Jens Spahn od začátku důsledně sleduje, je, aby se nový koronavir šířil co možná nejpomaleji: „Protože čím pomaleji se virus bude šířit, tím lépe se na něj může náš zdravotní systém připravit“. To se zatím daří.

Virolog Christian Drosten, který se podílel na vývoji jednoho z prvních testů proti koronaviru, na pondělní tiskové konferenci řekl, že Německo je unikátní v tom, že zachytilo vir včas. Za to může široké rozmístění laboratoří s vysokou kompetencí: „U nás v Německu nemáme jednu státní autoritu, která by říkala ‚jen my to smíme dělat‘. Tím ztratily jiné země hodně času, možná i měsíc. Tyto laboratoře jsou nyní i přímo odměňovány, takže od ledna pracují v jasném a transparentním režimu.“ Viz video se záznamem celé tiskové konference (YouTube/Die Welt):

Zcela v kontrastu s Českou republikou, kde byla jediná soukromá laboratoř, která měla tu drzost, pomoci v krizové situaci testem na Sars-CoV-2, vládou Andreje Babiše šikanována (viz „Lékařka, o které lhal Vojtěch: Budu první oběť. Naštvala jsem stát, teď po mně šlapou“ na Aktuálně.cz). Holt má smůlu, že nepatří k holdingu. Ano, peníze nad lidské životy, to je jediné, co vrchní korupčník a trestně stíhaný premiér uznává.

Německá vláda nechává velký díl odpovědnosti na jednotlivcích, institucích, zemských vládách a samosprávách, ale i na podnicích, pořadatelích, sportovních klubech. Z tohoto diametrálně odlišného přístupu je na první pohled vidět, kde jsou pány situace převážně dospělí občané a demokratické instituce a kde naopak pozůstatky komunistického represivního aparátu s přežívajícími totalitními geny a jaké mají mínění o svých občanech. I kdyby měly ve svém přesvědčení, že se jedná o nesvéprávnou bandu idiotů pravdu, takhle to zcela jistě nezmění.

REKLAMA

Samý šéf a žádný leader

Občané České republiky ztratili kvůli Babišově permanentnímu předvolebnímu cirkusu minimálně měsíc drahocenného času. Nezbývá než doufat, že se to obejde bez závažných následků. Pochybovat lze, vzhledem k podstatě epidemií, už nyní.

Současnou situaci dokonale vystihl Jiří Pehe na Twitteru:Jiří Pehe: tweet o koronaviru a reakcích české vládyZe současné situace však vyplývá ještě jedno, daleko důležitější poučení: pokud o nic nejde, může naši zemi klidně řídit i opice. Pokud nám nevadí hroutící se rozpočet, upadající mezinárodní renomé a to, že se nám civilizované země stále více vzdalují, nic zvláštního se ani neděje. Jakmile ale jde do tuhého, zpod tuzexového nátěru okamžitě vyleze neschopnost maskovaná pištivou hysterií. Nejen kvůli krizovým situacím, které budou v dnešní době spíš přibývat než ubývat, potřebuje naše země nutně – a to stůj co stůj – vládu vzdělaných, vysoce kompetentních a kultivovaných odborníků (tak, jak je tomu v každé normální zemi). Odborníků s vizí co dál, ne se zuby nehty snažících udržet u moci, protože by jinak skončili v kriminále.

Koronaviru se věnují i další články: Co má společného strach z koronaviru s xenofobií?, Koronavirus: člověk je mikrobům ukradený a Jak reagují Facebook, Google a TikTok na koronavirus?

REKLAMA